matma
justynka: Suma dziesięciu wyrazów początkowych pewnego ciągu geometrycznego o ilorazie q=2 wynosi
341.Oblicz pierwszy wyraz tego ciągu.
8 maj 12:30
daveustro: a
n − ciąg geometryczny
S
10 = 341
q = 2
a
1 = ?
| | 1−qn | | 1−q | |
Sn = a1 |
| ⇒ a1 = S10 |
| |
| | 1−q | | 1−q10 | |
| | 1−2 | | 341 | |
a1 = 341 |
| = |
| |
| | 1−1024 | | 1023 | |
8 maj 12:52
AS: a1 = ? q = 2 , n = 10 S = 341 z warunków w zadaniu
a1*(qn − 1)
S = −−−−−−−−−−−−−−−− wzór na sumę wyrazów ciągu geometrycznego
q − 1
Podstawiam dane do wzoru
a1*(210 − 1)
341 = −−−−−−−−−−−−−−−−−
2 − 1
a1*(1024 − 1)
341 = −−−−−−−−−−−−−−−−−
1
341 = a1*1023 => a1 = 341/1023 = 1/3
Odp. Pierwszy wyraz ciągu wynosi: a1 = 1/3
8 maj 13:00
daveustro: AS wzór na sumę pomyliłeś...
8 maj 13:04
daveustro: ale wynik i tak ten sam
8 maj 13:06
AS: Odp. dla daveustro
Podany przeze mnie wzór jest poprawny.
Jest on równoważny z wzorem podanym przez daveustro.
Wystarczy pomnożyć licznik i mianownik przez (−1) a rezultat będzie widoczny.
O poprawności obu wzorów świadczy choćby to, że wyniki są identyczne.
8 maj 13:17
Krzysiek: "O poprawności obu wzorów świadczy choćby to, że wyniki są identyczne" czesem bywa tak ze wynik
sie zgodzi przypadkiem a obliczenia sa niepoprawne..
8 maj 13:20
Krzysiek: nie twierdze ze nie sa
8 maj 13:20
justynka: nio dziękuje wam za to
8 maj 13:21