Rozwiąż równania:
wp: a) (sinx + cosx)2 = cos2x
b) cos4 x − sin4 x = sin4x
c) sin4 x + cos4 x = cos4x
d) sin4 x3 + cos4 x3 = 58
3 paź 20:16
Święty: a) cos
2x+sin
2x+2sinxcosx=cos
2x−sin
2x
2sin
2x+2sinxcosx=0
sinx(sinx+cosx)=0
| | π | |
sinx=0 lub sinx+cosx=0 /:cosx i cosx≠0 ⇒ x≠ |
| +kπ, k∊C
|
| | 2 | |
x=kπ, k∊C tgx=−1
3 paź 20:22
Święty: cos
4x−sin
4x=(cos
2x−sin
2x)(cos
2x+sin
2x)=cos
2x−sin
2x
sin4x=sin(2x+2x)=2sin2xcos2x=4sinxcosx(cos
2x−sin
2x)
4sinxcosx(cos
2x−sin
2x)=cos
2x−sin
2x
(4sincosx−1)(cos
2x−sin
2x)=0
(2sin2x−1)(1−2sin
2x)=0
| | 1 | | 1 | |
sin2x= |
| lub sin2x= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
Dalej spróbuj sam/a
3 paź 20:34