granica ciągu
Ingham: witam, dlaczego niżej przedstawiony sposób jest niepoprawny?
| | 1 + 2 + .. + n | | 1 | | 2 | | n | |
limn−>∞ |
| = limn−>∞( |
| + |
| + ... + |
| ) = 0 |
| | n2 | | n2 | | n2 | | n2 | |
3 paź 20:05
piekarnik: O ile wiem to jedną z metod jest dzielenie wszystkich wyrazow przez najwieksza potege z
mianownika wyglada ok
3 paź 20:11
Mateusz:
a policzyłes sume ciągu arytmetycznego w liczniku
3 paź 20:12
Ingham: prawidłowy sposób rozwiązania to:
1 + 2 + ... + n to skorzystamy z sumy na ciąg arytmetyczny, a
1 = 1, a
n = n, ilość
elementów = n
| | (1 + n)n | |
1 + 2 + ... + n = |
| |
| | 2 | |
| | (1+n)n | | n2 + n | | 1 | |
limn−>∞ |
| = limn−>∞ |
| = |
| |
| | 2n2 | | 2n2 | | 2 | |
jak widać, wyniki różne i ten drugi na pewno jest poprawny, więc w czym tkwi problem w
pierwszym sposobie? :S
3 paź 20:15
Basia:
| | n−1 | | 1 | | 1 | |
a dlatego, że tam "po drodze" będzie |
| = |
| − |
| |
| | n2 | | n | | n2 | |
i tak dalej
dla n=2k da to w efekcie
| 1 | | 2 | | n2 | | 1 | | n2 | | 1 | | 2 | |
| + |
| +.....+ |
| + |
| − |
| +...+ |
| − |
| + |
| n2 | | n2 | | n2 | | n2 | | n2 | | n | | n2 | |
| 1 | | n | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| * |
| = |
| + |
| → |
| |
| n2 | | 2 | | n | | n2 | | 2 | | 2 | |
dla n=2k+1 zostanie
| 1 | | k+1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +k* |
| → |
| |
| (2k+1)2 | | (2k+1)2 | | 2k+1 | | 2 | |
a tego w Twoim zapisie nie widać
oczywiście tak się tego normalnie nie komplikuje, tylko korzysta z faktu, że
3 paź 20:18
Ingham: a to już jasne, dzięki bardzo
3 paź 20:33