ostrosłupy
xAdax: Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość równą długości krawędzi podstawy.
Znajdź miarę kąta, jaki tworzy krawędź boczna z płaszczyzną podstawy.
3 paź 19:58
Mila: Czego nie rozumiesz w tym zadaniu? Jest proste.
3 paź 21:01
xAdax: przeraża mnie zadanie bez liczb
3 paź 21:05
xAdax: to bez liczenia wiem że to będzie kąt prosty. tak na mój rozum albo źle rozumuje...
3 paź 21:06
xAdax: bo krawędź boczna jest zawarta w ścianie bocznej...to z podstawą musi być kąt prosty..czy nie?
3 paź 21:07
Mila:

H=a wysokość ostrosłupa
| | a√3 | |
h= |
| wysokość Δ równobocznego ABC |
| | 2 | |
| | 2 | | 2 | | a√3 | | a√3 | |
OB= |
| h= |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
α=60
3 paź 21:41
dero2005:

a = h
liczysz h
p ze wzoru
liczysz tg α
| | h | | a | | 3a | |
tg α = |
| = |
| = |
| = √3
|
| | | | | | a√3 | |
α = 60
o
3 paź 21:51
xAdax: aha takie buty.dzięki
3 paź 21:52