ostrosłupy
xAdax: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna jest cztery razy dłuższa od krawędzi
podstawy , a wysokość ma długość H. znajdź objętość ostrosłupa
3 paź 19:51
Mila:

| | 2 | | a√3 | |
OB= |
| h = |
| to masz policzone w innym zadaniu. |
| | 3 | | 3 | |
W ΔSOB:
H
2+OB
2=(4a)
2⇔
oblicz a z tego równania w zależności od H.
Licz dalej samodzielnie.
3 paź 21:58
dero2005:

l = 4 a
l
2 = (
23h
p)
2 + h
2
(4a)
2 = (
a√33)
2 + h
2
16a
2 =
a23 + h
2
48a
2 = a
2 + h
2
47a
2 = h
2
| | a2√3 | | | | h2√3 | |
Pp = |
| = |
| = |
|
|
| | 4 | | 4 | | 188 | |
3 paź 22:09
xAdax: dzięki wam
4 paź 20:09