matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad
bak:
Liczby x−1,2x,x+3 są kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego.Oblicz x.
8 maj 12:29
Gość12:
a = x−1 b = 2x c= x+3 2b = a + c 4x = x − 1 +x + 3 4x = 2x + 2 / −2x 2x = 2 / :2 x = 1
8 maj 12:36