Nierównością z wartością bezwzględną, której rozwiazaniem jest suma przedziałów
onaxx: Nierównością z wartością bezwzględną, której rozwiazaniem jest suma przedziałów (−oo,−7) U
(3,oo) jest:
bardzo prosze o pomoc

3 paź 19:47
loitzl9006:
Spójrz na to tak:
Środek przedziału (−7;3) to punkt x=−2
Odległość punktu (−2) od krańców danego w zadaniu przedziału (czyli punktów −7 i 3) równa się
5.
Zatem rozwiązaniem szukanej nierówności będą wszystkie punkty, których odległość od punktu (−2)
będzie większa niż 5.
|x−(−2)| > 5
czyli
|x+2| > 5
3 paź 19:59
onaxx: czemu −2

3 paź 19:59
loitzl9006:
Bo trzeba znaleźć punkt równoodległy od krańców danego przedziału. Będzie nim właśnie (−2).
Znalezienie takiego punktu pozwala później na zastosowanie geometrycznej interpretacji
wartości bezwzględnej (jako odległości na osi liczbowej).
3 paź 20:02
onaxx: oki dobra rozumiem spoko, a pomozesz mi jeszcze z jednym takim zadaniem z przedziałów


prosze prosze
3 paź 20:03
loitzl9006:
dawaj
3 paź 20:04
onaxx: Jeżeli A=(−oo,3> i B=(−2,7), to różnica A\B jest przedziałem:
3 paź 20:06
onaxx: umiesz to zrobic
3 paź 20:12
loitzl9006:

Zbiór A\B stanowią wszystkie elementy należące
wyłącznie do zbioru A.
A\B = (−
∞;−2>
Zachęcam do korzystania z takiego oznaczania przedziałów jak na powyższym rysunku zamiast
systemu "zamalowywania kropek". Wszystko jest dobrze widoczne.
3 paź 20:14
onaxx: a tego sie nie rozpisuje

?
3 paź 20:15
loitzl9006:
Moim zdaniem lepiej wszystko widać jak się wykona rysunek. Rozpisać − w jakim sensie?
3 paź 20:16
krystek:
3 paź 20:16
onaxx: dzieki wielkie za pomoc
3 paź 20:19