prosze o sprawdzene
ania: zrobilam zadanie o tresci oblicz pole pow bocnej i pole pow calk. oraz v stozka. r podstawy =
12cm a l = 20cm. prosze o sprawdzenie ::
| | 1 | |
v= |
| *πr2*H h wyliczylam z pitagorasa c2=a2+b2 wiec 202=a2+122 |
| | 3 | |
400=a
2+144
a
2=400−144
a
2=256
a=
√256
a=16
a to nasze h
| | 1 | | 1 | |
v= |
| *π*12*16 = |
| π*2304=768π cm3 |
| | 3 | | 3 | |
pb=πrl
pb=π*12*20=4800πcm
2
pc=pp+pb
pc=πr
2+πl
pc=π12
2+π*10*20
pc=144π+4800π
pc=4944π zgadza sie?
3 paź 19:46
ania: prosze o sprawdzenie
3 paź 19:56
dero2005:
w wierszu nr 8 brakuje kwadratu przy 12 powinno być 122
w wierszu12 powinno być Pc = πr2 + πrl
wyniki dobre
3 paź 21:10