zad
bak: Liczby (4,x,y) tworzą ciąg arytmetyczny.Jeżeli drugą liczbę zwiększymy o 1, a trzecią
zwiększymy o 3, to otrzymamy ciąg geometryczny.Wyznacz liczby x i y.
8 maj 12:27
Gość12: skorzystaj z własności sąsiadujących wyrazów
8 maj 12:56
ula: rozwiąż układ równań:
x−4=y−x
x+1 y+3
−−−−−− = −−−−−−−−−
4 x+1
po obliczeniach otrzymamy :
x=1 i y=−2 lub x=5 i y=6
(4,1,−2) (4,5,6)
8 maj 12:57
Krzysiek: zapisz sobie tak: 4, x+1, y+3−kolejne wyrazy ciagu geometrycznego i z zaleznosci pomiedzy
wyrazami w ciagu geometrycznym wyznacz np x w zaleznosci od y;
masz tez cos takiego ze 4, x, y− to kolejne wyrazy ciagu arytmetycznego no wiec z zaleznosci
pomiedzy kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego wyznacz x w zaleznosci od y
teraz przyrownaj to co wyliczyles na poczatku z tym drugim, otrzymasz wartosc y; obliczona
wartosc y wstaw do ktoregos z poprzednich rownan− otrzymasz x, milego liczenia
8 maj 12:59
Krzysiek: hehe to sie naprodukowalem
8 maj 12:59