Pierwiastki wielomianu
Dominoo: Jak rozwiązać to zadanie?
Liczby 3 i −2 są pierwiastkami wielomianu W(x)= x5−15x3−10x2+60x+72. Określ krotności tych
pierwiastków.
3 paź 19:36
Saizou : W(3)=0
W(−2)=0
teraz podziel przez (x−3)(x+2)
3 paź 19:40
Dominoo: no właśnie podzieliłam i wyszło mi: x3+x2−8x−12
i nie wiem co dalej...
3 paź 19:43
Saizou : załóżmy że postały wielomian to Q(x)
zatem
Q(−2)=−8+4+16−12=0
wierzę że dobrze podzieliłeś
3 paź 19:47
ICSP: Saizou błędny wniosek.
3 paź 19:48
Saizou : a który można widzieć?
witaj ICSP
3 paź 19:51
Dominoo: tzn? jak mam określić krotności tych pierwiastków?
3 paź 19:51
ICSP: zamiast wierzę przeczytałem widzę
3 paź 19:53
ICSP: krotności pierwiastków określa się sprowadzając wielomian do postaci iloczynowej

Musisz go tylko rozłożyć na czynniki.
Oczywiście jeżeli znasz pochodne sprawa jest dużo prostsza.
3 paź 19:54
Dominoo: w takim razie gdzie jest błąd?
3 paź 19:55
Saizou : ewentualnie można obliczyć pierwiastki i policzyć ile razy dany pierwiastek się powtarza
3 paź 19:55
ICSP: nie ma :
Jesteś na momencie :
(x+2)(x−3)(x3 + x2 − 8x − 12) i musisz to dalej rozłożyć.
3 paź 19:56
Dominoo: czyli z dzielenia nie wyjdzie, tak?
3 paź 19:56
Dominoo: sorry, ale mam duży problem z internetem i mam opóźnione pokazywanie odpowiedzi
3 paź 19:59
ICSP: Możesz dzielić na upartego oczywiście

Jeżeli po dzieleniu wyjdzie reszta 0 to mamy pierwiastek jednokrotny. Wtedy bierzesz ten
wielomian który wyszedł z dzielenia i dzielisz go ponownie. Jeżeli znów wyjdzie reszta 0 to
masz już dwukrotny itd.
Mówiąc prościej, wystarczy itterować dzielenie dopóki nie wyjdzie reszta różna od 0
3 paź 20:00
Dominoo: wyszło mi, że W(x)=(x+2)
2(x−3), dobrze?
3 paź 20:04
Saizou : nie możesz napisać że to W(x), bo taki wielomian został już użyty w zadaniu i on jest 5 stopnia
(wiem że się czepiam), ale ogólnie jest git
3 paź 20:09
Dominoo: dobra

dziękuję za pomoc ^^
3 paź 20:11