wielomiany ( parametry)
kar: Dla jakich wartości parametru a równanie x4+(1−2a)x2+a2−1=0
a) nie ma rozwiązań
b) ma dokładnie jedno rozwiązanie
c) ma dokładnie dwa rozwiązania
d) ma dokładnie trzy rozwiązania
3 paź 19:19
delta: x2=t i podstawiasz do równania
a)Δ<0
b)Δ=0
c)Δ>0
3 paź 19:23
kar: a co z d)
3 paź 23:06
sushi_ gg6397228:
Δ>0 i (t1= 0 lub t2>0 i masz )
3 paź 23:09
Basia:
delta
ile rozwiązań ma równanie x4 − 2x2 + 1=0 ?
Δ=0 a rozwiązania są dwa x= 1 i x= −1
(b) Δ = 0 i t0=0
a ile rozwiązań ma równanie x4 − 3x2 + 2 ?
moim zdaniem cztery: −1; 1; −√2 i √2
(c) [ Δ=0 i t0>0 ] lub [Δ>0 i t1*t2<0 ]
(d) Δ>0 i t1*t2=0 i t1+t2>0
(a) Δ<0 lub [ Δ=0 i t0<0 ] lub [Δ>0 i t1*t2>0 i t1+t2<0]
3 paź 23:15