indukcja matematyczna
Magda: | | n(n+1) | |
13 + 23+...+n3=(1 + 2 +....+n)2= ( |
| )2
|
| | 2 | |
jest ktos w stanie udowodnic krok po kroczku ta indukcje?
z tym ze zeby z przodu znalazl sie ten znaczek ∑ a nad nim n a pod spodem jakies ,,i" ....
bo jak patrzylam zadania z indukcji na stronie to sa z k, ktore sa proste, ale na ciwczeniach
robilismy z tym znaczkiem, a z tym znaczkiem sie gubie
3 paź 19:14
Basia:
ten znaczek oznacza sumę
masz pełne prawo napisać tak:
∑i=1n i3 = 13+23+...+n3
i dalej dowodzić sobie bez "znaczka"
3 paź 19:17
Magda: i nic sie nie stanie jak go nagle opuszcze, pomine
3 paź 19:18
Mateusz:
Najwyżej obetnie ci ręke
3 paź 19:28
Magda: haha

NO bardzo smieszne

a ja tu naprawde mam dylemat
3 paź 19:28
Basia:
nic się nie stanie bo ten znak (czyli sigma) jest skróconym zapisem sumy
ludzie są leniwi (i chwała im za to); nie chce im się pisać:
1+2+3+....+n więc piszą ∑i=1n i
bo to jest to samo
3 paź 19:32
Mateusz:
Ee tam żeby wszyscy mieli takie dylematy

żeby np nie pisac 1+2+3+4+5+6 td moge to zapisac za
pomocą sigmy:
6
∑ i
i=1
3 paź 19:32
Magda: haha, moja pani profesor widocznie leniem nie jest

bo w kazdej nowej linijce jest taki znak

nie wiem, to pierwsze ciwczenia z nia byly, zapytam sie czy u nie przejdzie zadanie bez tej
sigmy
3 paź 19:34
Magda: no ja przepraszam bardzo

po podstawowej matematyce jestem w liceum, w ogole nie wiem czemu
poszlam na taki kierunek studiow jak matematyka... tu wszystko komplikuja bardziej
3 paź 19:34
Magda: tzn na podstawowej matematyce bylam w liceum
3 paź 19:35
Mateusz: Nic nie komplikują tylko masz teraz prawdziwą matematykę w liceum to miałaś tylko rachunki

Teraz dowiesz sie np ze liczby rzeczywiste są urojone a liczby zespolone są proste
3 paź 19:40
Magda: i kochalam te rachunki a raczej nadal kocham

a teraz jak sie na to patrze mi sie juz powoli
odechciewa.
juz sie dowiedzialam ze rownosci tej ze samej rownosci sa rowne

wiec nic mnie juz nie zdziwi

albo na geometri profesor ostatnio mowil ze trojkat to prosta, a czworokat to w innej geometri
trojkat
3 paź 19:43
Mateusz:
No to widzisz jakie cudeńka masz

a to zadanie bez sigmy w takim razie nie przejdzie jak to
są studia teraz bedziesz posługiwała sie troche innym językiem matematycznym niz miałas w
liceum
3 paź 19:45
asdf: Magda, nie przejmuj się

Ogarniesz zaległości i będzie dobrze

Ja po 2 godzinach
matematyki, 2 godzinach fizyki mam do ogarniecia: wzory redukcyjne, wektory, granice
ciagu/funkcji, pochodne

Też jestem po podstawie z matematyki, ale na kierunku matematyki
nie jestem
3 paź 19:47
Basia: przejść przejdzie, ale język matematyki tak czy owak trzeba w końcu opanować
w żadnej monografii matematycznej, ani nawet w żadnym skrypcie nikt nie napisze:
12+22+32+....+n2
zawsze to będzie zapis z ∑
na początku możesz to sobie "tłumaczyć", potem się po prostu przyzwyczaisz
3 paź 19:50
Magda: ja juz granice, pochodne, umiem

calki tylko te najlatwiejsze.
Mateusz, a moglbys mi napisac krok po kroczku z ta sigma

bardzo ladnie prosze

ja sie szybko ucze, jak mam przed soba dobrze zrobione zadanie

latwo wyciagam wnioski bo
choc chodzilam na podstawowa matme, uczylam sie sama rozszerzenia i matura rozszerzona nawet
ladnie mi poszla

a uczylam sie tylko z tej stronki i rozwiazywalam zadania z Kiełbasy...
3 paź 19:52
Mateusz:
no wiec mamy ten przykład co podałem:
6
∑ i
i=1
mamy tu tzw wskażnik "i" ktory zmienia sie w odstępie co 1(zapisane na dole ) dla każdego
kolejnego składnika sumy do wartosci zapisanej nad sigmą rozumiesz juz coś

?
3 paź 20:00
Magda: z ta 6 owszem

gdybym miala np 1 + 2 + 3 +.. + n to nad ta sigma pisze wtedy n
wlasnie z tym i nie za bardzo, to zalezy od tego jak n tzn te liczby w ciagu wzrastaja?
3 paź 20:04
Mateusz:
W ramach ćwiczenia zapisz mi średnią arytmetyczną n liczb z wykorzystaniem sigmy
3 paź 20:05
Magda: a czy ,,i " moze byc 0 ? bo w jednym zadaniu tak mam... tzn gdy przepisywalam z tablicy
3 paź 20:05
Mateusz:
tak piszesz wtedy n na dole piszesz jaki jest odstep między wyrazami np co drugi no to i=2 itp
3 paź 20:06
Magda: nie potrafie....
3 paź 20:08
Mateusz:
tak np mamy
∞
∑ (2i +1) = 1+3+5+7+9....∞
i=0
dla i=0 mamy (2*0+1)=3
itd
3 paź 20:09
Mateusz:
No jak to nie

podpowiem
| | a1+a2+...+an | | 1 | |
Sa= |
| = |
| i tu wpisz odpowiednia sigme |
| | n | | n | |
3 paź 20:10
Magda: ok, to juz ta sigme rozumiem.
to teraz wytlumacz mi jedno jeszcze :
1 + 2
1 +2
n+...+ 2
n−1=2
n−1
robie sigme ∑n−1 na gorze a na dole ,,i−1 tak? a teraz czemu dalej za nia mam tzn ∑ 2
i= 2
n−1
nie wiem czy cos zrozumiales z tych moich zapiskow
3 paź 20:11
Basia:
1+21+22+...+2n−1 = 2n−1
to masz udowodnić indukcyjnie
inny zapis tego samego twierdzenia to ∑i=0n−1 2i = 2n−1
tego co jest zaznaczone na czerwono nie wiesz
masz to dopiero udowodnić
4 paź 04:26
Magda: to ja juz tylko nie rozumiem kiedy te i jest 0 a kiedy 1
4 paź 10:13
Mateusz:
Podam ci jeszcze jeden przykład mamy sumę:
0+2+4+6+8+10+...........
jak zauwazymy kolejne składniki różnią się o dwa od siebie i zmieniają sie w
zakresie od 0
do +
∞
i teraz jeszcze jedna rzecz

zauwaz ze kolejne wyrazy sumy mozesz otrzymac tak:
0*
2 + 1*
2 +
2*2 +3*
2.... teraz w kazdym składniku sumy masz stały czynnik
2
i wskażnik i zmienia nam się od 0 do
∞ co mozemy zapisac tak:
∞
∑
2i
i=0
4 paź 10:57
ania: Mateusz jak i =2 to nie krok jest co drugi a zaczynamy od cyfry dwa a krok dalej jest 1
9
∑ i = 5+6+7+8+9
i=5
4 paź 11:26
Mateusz:
Fakt na początku napisałem co innego niz chciałem

i drobny bład rachunkowy jeszcze potem sie
wkradł
4 paź 11:45
Magda: no to w koncu jak to jest? tak jak to ania napisala?

Mateusz mogłbys mi napisac przyklady jakichs sum, a ja bym postarala znalezc sigme i bys mi
sprawdzil
4 paź 14:57
Magda: albo ktos inny by mi napisal jakas sume, a ja bym to sprobowala wziasc w sigme
4 paź 15:50
Mateusz:
No to juz
1) Zapisz średnia kwadratową n liczb z użyciem symbolu ∑
2) zapisz a pomocą symblu ∑ taką sume:
a
1+a
1q+a
1q
2+......+a
1q
n−1+.....= tu wpisz sumę z sigmą
3) Oblicz wartosc wyrażenia:
2
i=−2
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
4) zapisz za pomocą symbolu sigma sumę: |
| + |
| + |
| + |
| ......... |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 16 | |
Jak dzisiaj zrobisz to jutro sprawdze ewentualnie dzisiaj ktos inny jak będzie chciał
4 paź 21:43
Mateusz:
Tak jest jak pisze ania ja sie pomyliłem w poscie z 20:06 z tym odstępem co innego miałęm
na mysli a co innego napisałem
4 paź 21:45
Mateusz:
a jeszcze na dokładke ci takie dorzuce z czym miałem ostatnio mały problemik bo mi program
tracił precyzje
| 74 | | 74 | | 74 | | 74 | | 74 | |
| + |
| + |
| +......= |
| + |
| * |
| 1000 | | 1000000 | | 1000000000 | | 1000 | | 1000 | |
| 1 | | 74 | | 1 | |
| + |
| * |
| +.....= tu wpisz odpowiednia sume za pomocą sigmy |
| 1000 | | 1000 | | 10002 | |
4 paź 21:53
Magda: dopiero teraz zauwazylam

wroce dzisiaj do domu to od razu sie za to wezme

dziekuje
5 paź 07:44