Bogdan:
Jeśli kapitalizacja lokaty bankowej jest m razy w roku, roczna stopa procentowa = p%,
liczba lat lokaty = n (n nie musi być całkowite), K − kwota wpłaty, K
K − kwota końcowa,
to:
Przyjmujemy, że obliczamy kwotę po roku.
Bank A: K = 10000, p = 14, m = 1, n = 1
| | | |
KK = 10000 * (1 + |
| )1*1 = 10000 * 1,141 = 11400 zł. |
| | 100 | |
Odp. Najkorzystniej jest ulokować 10000 zł w banku A.
Bank B: K = 10000, p = 13, m = 2, n = 1
| | | |
KK = 10000 * (1 + |
| )2*1 = 10000 * 1,0652 = 11342,25 zł. |
| | 100 | |
Bank C: K = 10000, p = 12, m = 4, n = 1
| | | |
KK = 10000 * (1 + |
| )4*1 = 10000 * 1,034 = 11255,09 zł. |
| | 100 | |