walec
daka: wysokosc walca =10 cm jego powierzchnia boczna p = 124 cm2. oblicz v.
v walca= πr2*H
pb=2πr*H
Pb=124cm2
czyli 124cm2=2πr*H
124cm2=2πr*10 i dalej nie moge sobie poradzic.. prosze o pomoc
3 paź 18:52
Piotr:
podziel przez 20 π i masz promien
3 paź 18:55
daka: czyli
r= 124/20π
r= 6,2
v=π*6,2
2*10
v=π*38,44*10
v= 384,4π cm
3 
?
3 paź 19:00
dero2005:

H = 10
124 = 2πr*10
| | 6,2 | | 768,8 | |
V = ( |
| )2*π*10 = |
| cm3 |
| | π | | π | |
3 paź 19:01
Piotr:
3 paź 19:02
Piotr:
zgubilas π.
3 paź 19:02
daka: nie rozumiem to ma byc 384,4π cm3? czy 768,8π cm3? 768,8 to 2* 384,4 nie ogarniam.. i jak
jest wynik to piszemy np 384,4π cm3 czy bez π
3 paź 19:06
daka: czemu 768,8π cm3.. a nie 384,4πcm3? co ja zrobilam zle
3 paź 19:07
dero2005:
| | 384,4 | |
V = |
| cm3 poprawny wynik |
| | π | |
3 paź 19:11
daka: | | 384,4 | |
a czy 384,4π cm3 a |
| cm3 to to samo? |
| | π | |
3 paź 19:15
dero2005:
nie
3 paź 19:18
ilonka: czemu π jest podkreska?
3 paź 19:24
daka: wlasnie czemu tak
3 paź 19:25
dero2005:
w poscie 18:52 napisałaś
124 = 2πr*10 żeby wyliczyć z tego r należy obie strony podzielić przez 20π
Jeżeli to r podstawisz do wzoru
| | 6,2 | | 384,4 | |
V = πr2*H = π( |
| )2*10 = |
| |
| | π | | π | |
3 paź 19:34