równanie
Krzychu: Rozwiąż równanie:
x2+2x+1+y2−8y+16=45
3 paź 18:50
Basia:
(x+1)2+(y−4)2 = 45
(x+1)2 = 45−(y−4)2 ≥0
z tego wynika, że
(y−4)2 ≤ 45
|y−4| ≤√45 = 3√5
−3√5 ≤y−4≤3√5
4−3√5 ≤ y ≤ 4+3√5
analogicznie
(y−4)2 = 45−(x+1)2 ≥0
(x+1)2 ≤ 45
|x+1| ≤ 3√5
−1−3√5 ≤ x ≤ −1+3√5
w liczbach rzeczywistych rozwiązaniem jest każda para (x;y) spełniająca warunki:
x∊<−1−3√5; −1+3√5>
|y−4| = √45−(x+1)2
|y−4| = √44 − 2x − x2
y = 4+√44 − 2x − x2
lub
−y = −4+√44 − 2x − x2
y = 4 − √44 − 2x − x2
czyli każda para postaci:
(x; 4+√44 − 2x − x2)
lub
(x; 4 − √44 − 2x − x2)
gdzie x∊<−1−3√5; −1+3√5>
ale nie wiem czy o to Ci chodziło
3 paź 19:30
Krzychu: Jest prostokąt o którym wiadomo, że A(−1,4), B(2,4), D(−1,−2). Znajdź Punkty C. Z wektorów
mam.
Tą metodą da się obliczyć? Że przekątna AC=DB.
3 paź 19:48