matematykaszkolna.pl
studia zaoczne Bogusz: Mam takie pytanko. Maturke pisałem już baaardzo dawno temu : p , a teraz postanowiłem się zapisać na zaoczną informatykę. Co powinnienem sobie przypomniec/nauczyć żeby na pierwszych zajęciach z matematyki nie wyjść na idiotę ? Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki. To dla mnie naprawde ważne. Pozdrawiam, Bogusz.
3 paź 18:26
SEPOLNO: Kobus ?
3 paź 18:29
Mateusz: Zalezy ile umiesz na pewno na początek teoria zbiorów + Prawa rachunku zbiorów logika matematyczna−wszystkie te tabelki− suma logiczna,iloczyn logiczny,alternatywa,XOR itd moze to zabrzmi śmiesznie ale działania w zbiorze liczb rzeczywistych,wymiernych bo spotykam ostatnio
 1 1 2 
osoby ktore tak dodają ułamki emotka

+

=

, funkcje liniowe, kwadratowe,
 2 2 4 
wielomianowe, wykładnicze, logarytmiczne, i ich własności oraz rozwiązywanie wszelkich równan i nierówności z nimi związanych,ciągi liczbowe−arytmetyczny,geometryczny i ich własności,definicja rekurencyjna ciągu, kombinatoryka i rachunek prawdopodobieństwa−przynajmniej podstawy żeby potem łatwiej analizować niektóre algorytmy to tak w dużym skrócie emotka z informatyki dobrze by było abys znał chociaz jakis język programowania(przynajmniej takie rzeczy jak; stałe,zmienne,wprowadzanie na ekran wyników i wprowadzanie danych z klawiatury, instrukcja warunkowa,instrukcje iteracyjne,funkcje z parametrami,tablice dodatkowym plusem bedzie znajomosc dynamicznych struktur danych ale to nie jest konieczne na razie ) no i podstawy takie jak systemy liczbowe działania w systemie binarnym zapis liczb zmiennoprzecinkowych, standard IEEE754 itd no i klasyczne algorytmy jak np sortowanie bąbelkowe, quicksort itp ale to już w sumie jest do opanowania potem.
3 paź 19:23
Bogusz: dzięki wielkie Mateusz. Bardzo duża pomoc. Trygonometria i szeroko pojęta geometria na początek będzie potrzebna?
3 paź 19:30
Mateusz: Wiesz co na początku raczej nie ma geometrii i trygonometrii przynajmniej ja nie miałem emotka zalezy jaki masz program matematyki na 1 roku ale raczej zaczyna się od analizy i algebry ale to tez nie zaszkodzi jak sobie podstawy geometrii i trygonometrii przypomnisz a i byłbym zapomniał funkcje wymierne dziedzina,działania na wyrazeniach wymiernych funkcja homograficzna,równania i nierówności wymierne ogolnie cały materiał matematyki z LO byłoby dobrze gdybys znał a jak nie no to ewentualnie potem nadrabiać.
3 paź 19:37
Bogusz: No pewnie masz rację, tylko tak jak mówię, maturę miałem dawno, a i wtedy orłem z matematyki nie byłem. Teraz podejście się zmieniło, plany życiowe także, ale niestety z wiedzą średnio. Chęci do nauki (nadrabiania) są jak najbardziej, tylko nie chciałbym, żeby się okazało, że na pierwszych zajęciach ktoś mnie o coś zapyta (nie daj Bóg poprosi do tablicy) a ja klapa. Dlatego te pytania. Bardzo Ci dziękuję za poświęcony czas. emotka
3 paź 19:42
Mateusz: Na wykładach nie pytaja (przynajmniej ja sie z tym nie spotkałem ) na cwiczeniach i laboratoriach troche gorzej na politechnike sie wybierasz czy uniwerek?
3 paź 19:48
Bogusz: Politechnike. No tak, na wykładach nie pytają, ale to na ćwiczeniach jest obecność obowiązkowa.
3 paź 19:53
Mateusz: No to jak politechnika to fizyka tez obowiązkowa jest zwłąszcza elektrycznosc i magnetyzm bo potem cie czeka elektrotechnika i technika cyfrowa
3 paź 20:02
asdf: Na matematyce zaczyna sie od wzorów redukcyjnych (trygonometria), na fizyce od wektorow, granic i pochodnych. Programowanie od bash (od podstaw), II semetr to chyba C++. Ale zaoczne to nie dzienne więc chyba nie powinienem się wypowiadać
3 paź 20:07
Bogusz: Hmm, to już nie wiem jak z tą trygonometrią.
3 paź 20:10
asdf: Czego nie wiesz?
3 paź 20:12
3 paź 20:13