walec pomoc
Ilonkaaa: powierzchnia boczna walca po rozwinieciu na plaszczyzne jest kwadratem o polu roqnym 100cm2.
oblicz pole pow całk. i objetosc tego walca
probuje to robic prosze o pomoc narazie robie i wychodzi mi tak że
boki kwadratu = 10cm skoro pole kwadratu 100cm2
Vwalca= πr2*H
Pc walca= 2Pp+Pb= 2πr2*H V=π*52 * 10 cm bo srednica kola u podstawy to 10 wiec r =5 * 10 bo h
=10 bo to bok kwadratu v= 25cm *10 *π= 2500π cm3
wiec Pc= 2* Pp ( pp to pole kola pk=πr2 czyli pk=π52 = 25π )+ pb czyli 2πr*H −−−> 2π*5*10 =
2πr2+2π*5*10
Pc= 2*25π+2π*5*10=2π*52+2π*5*10
pc= 50π+100π=50π+100π
pc=150π=150π dobrze? i co dalej? 150=150 ii ?
3 paź 18:25
dero2005:
H = 10 cm
| | 5 | | 5 | | 50+100π | |
Pc = 2*πr2 + 2πr*H = 2πr( r + H) = 2* |
| ( |
| + 10) = |
| cm2
|
| | π | | π | | π2 | |
| | 25 | | 250 | |
V = πr2*H = π* |
| *10 = |
| cm3 |
| | π2 | | π | |
3 paź 19:27
Ilonkaaa: kurde nie ogarniam w sumie tak samo a inaczej 250π aleπ pod kreska
3 paź 19:55
dero2005:
przecież π to jest liczba ≈ 3,14
jeżeli masz 100 zł i pomnożysz przez π to będziesz miał 314 zł
jeżeli masz 100 zł i podzielisz przez π to będziesz miał 31,84 zł
| | 100 | |
teraz ogarniasz różnicę pomiędzy 100π a |
| ? |
| | π | |
3 paź 21:36