matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uzasadnij, że dana liczba jest wymierna
Pink:
Uzasadnij, że liczba
√
5+2
√
6
*
√
5−2
√
6
jest wymierna. Proszę o pomoc
3 paź 17:53
Mila:
=
√
(5+2
√
6
)*(5−2
√
6
)
= =
√
25−4*6
=
√
1
=1
3 paź 23:16