pole boczne walca??
kamil: w walcu promień podstawy = 12cm a h = 15cm. oblicz pole powierzchni bocznej i pole powierzchni
calkowitej oraz objetosc tego walca. Prosze o pomoc o wytlumaczenie jak to zrobic. I czym sie
roznic pole powierzchni cał. od pola pow bocznej? baaardzo prosze o pomoc
3 paź 17:52
Kamil: prose niech mi ktos pomoze
3 paź 18:18
Kamil: blagam
3 paź 18:19
AREK: Pb=2*12*π*15
Pp=π*144
Pc=Pb+2*Pp
V=Pp*H
3 paź 18:26
Kamil: czyli : Ppb= 2πr*H
V=πr2*H
Ppc= 2Pp+Pb = 2πr2 + 2πr*H
Pb= 2*π*12*15=2π*180=360π cm2 ?
V=πr2*H=π*122*15=π*144*15=2160π cm3?
Ppc= 2*πr2*H + 2πr*H = 2π*122*15+2π*12*15
pc= 2π*144*15+2π*180
pc=2π*2160 + 2π*180
pc=4320π+360π
pc=4680π tak? dobrze?
3 paź 18:41
dero2005:

r = 12 cm
h = 15 cm
wzór na pole koła (podstawy)
P
p = πr
2
wzór na pole boczne (tej części dookoła denek)
P
b = 2πr*h
wzór na pole całkowite
P
c = 2*P
p + P
b
wzór na objętość
V = πr
2*h
3 paź 20:03
kamil: wzory znam ale nie wiem czy db zrb
3 paź 20:04
dero2005:
Pp = 144π cm2
Pb = 360π cm2
Pc = 648π cm2
V = 2160π cm3
3 paź 21:32