procenty
Madzia: Janek kupił dwie książki, które po roku sprzedał ze stratą 10%. Wiedząc, że pierwszą z nich
sprzedał ze stratą 25%, a drugą z zyskiem 12,5% oblicz, o ile procent pierwsza książka była
droższa od drugiej (w chwili zakupu).
8 maj 11:41
@Basia:
x − cena 1
y − cena 2
Janek sprzedał za:
x−25%x = x − 0,25x = 0,75x
y+12,5y = y+0,125y = 1,125y
x+y 100%
0,75x + 1,125y 90%
0,9*(x+y) = 0,75x + 1,125y
0,9x + 0,9y = 0,75x + 1,125y
0,15x = 0,225y
225y = 150x
x = 225150y
x = 4530y
x = 32y
x = 1,5y
pierwsza była droższa od drugiej o 50%
9 maj 00:51