opisz przesuniecie w wyniku którego z wykresu funkcji
ola: opisz przesuniecie w wyniku którego z wykresu funkcji y=f(x)otrzymasz wykres funkcji y=h(x)gdy
A)f(x)=3x h(x)=3x+5
B)f(x)=√x h(x)= √x+4−3
3 paź 17:28
Krzysiek : tam a przykladzie B ta 3 to ma byc pod pierwiastkiem czy za nim.
teraz przyklad A . Przesuniecie wzdluz osiOY o q jednostek opisuje funkcja y=f(x)+q
Przesuniecie wykresu funkcji o p jednostek wzdluz osi Oy opisuje funkcja y=f(x−p)
Przesuniecie o wektor [p,q] wykresu funkcji opisuje funkcja y=f(x−p)+q. Jest to tak jakby
polaczenie tych dwoch pierwszych sytuacji czyli przesuniecia wzdluz osi OX i oy.
Teraz nasz przyklad f(x)=3x Nasza nowa funkcja h(x) opisana jest wzorem h(x)=3x+5 Juz to
napisalem ale zauwaz ze 3x jest to nasze f(x) To przesuniecie wzdluz ktorej osi bedzie
pasowalo do tego wzoru nowej funkcji NO oczywiscie wzdluz osi OY i to o 5 jednostek do gory .
Jakby wzor h(x) wygladal tak ze h(x)=3x−5 to wtedy o 5 jednostek na dol.
3 paź 19:51
asdf: B) podobnym sposobem jak napisał
Krzysiek:
f(x) =
√x
h(x) =
√x + 4 − 3, czyli:
f(x) = (x
− p)
+ q, a w tym przypadku: f(x) =
√x − 0 + 0
−p = 4
q = 3
T[−4;3]
3 paź 20:01