a jeśli masz kłopot z udzieleniem odpowiedzi powyżej, niech x=? − szukana liczba
uczniów, to z warunków zadania np. 18+(15−x)= 26 ⇔ x=33−26 ⇔ x= 7 , a więc już chyba
widzisz skąd masz wynik na pytanie postawione w poście wyżej, no to z definicji klasycznej
prawdopodobieństwa p=626 ⇔ p= 313 − szukane prawdopodobieństwo , a może
interesujące byłoby pytanie jaki to procent uczniów klasy stanowią ci uczniowie , otóż
| 3 | ||
* 100%=23%z dokł. do 1% . ... | ||
| 13 |
| 6 | ||
a dlaczego | ? | |
| 26 |
. Myślę, że to chochlik wpisał 6, zamiast 7, bo w opisie pigor
stwierdził, że x = 7
ja już jak automat, widzę i ...
"nie widzę" , przepraszam,
kurcze , powinno być p=726 . ...
Jasne, że chochlik, ale pigor nie lubi zostawiać takich pomyłek nie poprawionych