maturalne
kamil: | | a | |
Wzór funkcji f(x)= |
| +c tworzymy w nastepujacy sposob. Ze zboiru Z={−3,−2,−1,1,2,3} |
| | x−b | |
losujemy kolejno 3 liczby (bez zwracania); pierwsza liczba jest wspolczynnikiem a,
druga−wspolczynnik b , trzecia− wspooczynnik c . oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia
A−miejscem zerowym funkci jest liczba 0. Prosze o rozwiazanie z wytlumaczeniem. wynik
8 maj 11:07
radek: pomagam
8 maj 11:09
radek: miejscem zerowym funkcji jest 0 czyli dla y=0 x=0
czyli:
0=a−b + c ⇒ ab=c
zdarzenia elementarne to:
1. c= −3 a= 3 b= −1
2. c= −2 a= 2 b= −1
3. c= 2 a=−2 b= −1
4. c= 3 a= −3 b= −1
5. c= −1 a= 2 b= −2
6. c= −1 a= −2 b= 2
7. c= −1 a= 3 b=−3
8. c= −1 a= −3 b= 3
czyli jest 8 zdarzen elementarnych A=8
Ω= V36 = 6!3! = 4*5*6 = 120
P(A) = 8120 = 115
8 maj 11:17
kamil: dzieki bardzo radek
8 maj 11:33
radek:
8 maj 11:38