Wielomiany
Dorota: Dany jest wielomian W (x) = x3 − a2x + x2 − a2 , gdzie |a| ≠ 1 .
* Oblicz sumę pierwiastków tego wielomianu.
* Wyznacz wartość parametru a , dla której suma kwadratów pierwiastków wielomianu W (x)
jest możliwie najmniejsza.
Zrobiłam tak :
x2(x+1)−a2(x+1)
(x2−a2)(x+1)
x= −1 lub x = a
ale nie wiem co dalej prosze o jakies wskazówki
8 maj 10:18
Bogdan:
To nie są wszystkie pierwiastki.
W(x) = (x2 − a2)(x + 1) ⇒ W(x) = (x − a)(x + a)(x + 1)
x = a lub x = −a lub x = −1
a) a − a − 1 = −1
b) s = a2 + (−a)2 + (−1)2 ⇒ s = 2a2 + 1
Otrzymaliśmy funkcję s(a) = 2a2 + 1, której wykresem jest parabola skierowana
ramionami do góry i która posiada minimum równe 1 dla a = 0
8 maj 10:32
Dorota: dziękuje bardzo. Zastanawiałam się czy mogę własnie dodawać to a czy musze szukac pod nie
jakies liczby.
8 maj 10:37