funkcja odwrotna
Coma13: Trafiłem coś takiego i nie wiem jak ruszyć.
Dana jest funkcja f(x)=22x+2. Napisz wzór funkcji odwrotnej do f(x)
8 maj 09:49
imię lub nick: funkcją odwrotną do wykładniczej jest logarytmiczna, tylko hmm...
8 maj 09:55
Coma13: Nie mam pojęcia jak to się robi (a w środę matura)
8 maj 09:59
Ms.Ocean: w środę a nie we wtorek ?
8 maj 10:01
Ms.Ocean: a faktycznie ... kurde nawet lepiej XD Coma13 ty też matme zdajesz ? Na jakim poziomie ?
8 maj 10:02
Coma13: na rozszerzeniu? tak mi powiedzieli
8 maj 10:03
Ms.Ocean: ja na podstawie wziełam i juz żałuje ...( to że sie ma same 5 to nie znaczy, żejest sie
dobrym ..

)
w srode jest bo 13 maja a mi sie pomylilo ze 13 to wtorek ...
8 maj 10:05
Coma13: czyli z powodu matury ludzie tracą rachubę czasu

czyli nie tylko ja nie wiem co się
dzieje... pocieszyłaś mnie. Ale na pewno dasz radę
8 maj 10:06
Ms.Ocean: W środe pisałam WOS rozszerzony i szczerze zapomniałam sobie o nim i przyszłam w ostatniej
chwili ... Ta matma mnie do takiego stresu doprowadza, ze maskara ... Każdy mówi że dasz rade
jak ja nawet już nie pamiętam jak sie doprowadza potęgi do tej samej podstawy ...
8 maj 10:17
Coma13: ja też pisałem WOS

wydaje mi się że mam dobra prace (temat 1)
8 maj 10:22
Bogdan:
Dzień dobry.
Funkcja f(x) posiada funkcję odwrotną f
−1(x) wtedy, gdy jest różnowartościowa.
Funkcja f(x) = 2
2x + 2 jest różnowartościowa.
Wyznaczanie wzoru funkcji odwrotnej przeprowadza się następująco:
Krok 1. Zapisujemy wzór funkcji w postaci: y = 2
2x + 2 i stąd wyznaczamy x.
2x + 2 = log
2 y
2x = log
2y − 2
Krok 2. Zamieniamy oznaczenia x na y oraz y na x.
| | 1 | |
Krok 3. Odp.: f−1(x) = |
| log2x − 1 |
| | 2 | |
Wykresy funkcji f(x) i f
−1(x) są symetryczne względem prostej y = x.
8 maj 10:23
Ms.Ocean: Ja pisałam temat nr 2, ale kompletnie zawaliałm częśc 1

ja nie wiem oczym myslalam piszac
ten WOS, ang mogłam dać na rozszerzeniu a nie WOS i tez zaluje ze tak nie zrobilam ... : /
8 maj 10:25
Coma13: Dzień dobry. Teraz to wszystko proste. Szkoda tylko, że nikt tego w liceum nie przedstawił.
8 maj 10:26
Coma13: Bogdanie, jak zwykle mnie ratujesz. Dziękuję bardzo.
8 maj 10:27
Ms.Ocean: angielski *
8 maj 10:27
Bogdan:
Powodzenia w kolejnych egzaminach, nie tylko maturalnych
8 maj 10:34
Ms.Ocean: Bogdan błagam cie wytłumacz mi jedno zadanie
8 maj 10:36
Coma13: Ja oczywiście nie dziękuje zgodnie ze zwyczajem...
8 maj 10:40
Ms.Ocean: Koncern paliwowy podnosił dwukrotnie w jednym tygodniu cenę benzyny. Pierwszy raz o 10 % a
drugi o 5%. Po ubu tych podwyżkach jeden litr benzynywyprodukowanej przez ten koncern
kosztuje 4.62 zł. Oblicz cene przed podwyżkami ...
Noi mi wyszło 3.92, ale w odpowiedziach jest inaczej (jak zawsze)
8 maj 10:42
Bogdan:
Jakie zadanie?
8 maj 10:42
Bogdan:
Już widzę
8 maj 10:42
Bogdan:
4,62 = x * 1,1 * 1,05 ⇒ 4,62 = 1,155x ⇒ x = 4
100% + 10% = 110% = 1,1
100% + 5% = 105% = 1,05
8 maj 10:45
Ms.Ocean: jeny, żeby takie błędy popełniać ...dzięki ... ^^
8 maj 10:46