Zadania z działań na wektorach :)
Sławek: Witam!

Mógłby mi ktos moze podac jakies fajne przykłady z działań na wektorach ?

Chodzi mi o
dzialania algebraiczne a nie graficzne i z wykorzystaniem wersorów.

Bo bym sobie przećwiczył

Pozdrawiam!
2 paź 22:11
Trivial:
Dane są:
a = (1,2,3)
b = (2,3,4)
c = (−1, 0, −3)
1. Pokaż, że wektory te nie są wpółliniowe.
2. Oblicz pole równoległoboku rozpiętego na wektorach a,b.
3. Oblicz objętość równoległościanu rozpiętego na wektorach a,b,c.
2 paź 22:26
Sławek: a*b = (1*2) + (2*3) + (3*4) = 2 + 6 + 12 = 20
a*b ≠ 0 , więc wektory nie są współliniowe. Czy to tak się robi?
2 paź 22:31
Trivial: nie.

1. a*b = 0 ⇔ a ⊥ b, a wektory prostopadłe na pewno nie są współliniowe (oczywiste jest, że nie
leża na tej samej prostej).
2. W ogóle nie uwzględniłeś wektora c.
2 paź 22:33
Sławek: a*c = (1*(−1)) + (2*0) + (2*(−3)) = −1 + 0 −6 = −7
a*c ≠ 0 wiec wektory nie są współliniowe
2 paź 22:34
Sławek: kurde to co mi sie ubzdurało? ze a * b = 0 jesli sa rownolegle?
2 paź 22:35
Sławek: a pokazalbys mi jak sie to robi? bo ja sie ucze i cos kiepsko mi wychodzi
2 paź 22:36
Trivial:
Możesz albo policzyć iloczyn wektorowy każdego wektora z każdym (axb, bxc, axc) i sprawdzić czy
każdy z nich jest niezerowy (pracochłonne) albo policzyć wyznacznik utworzony z tych wektorów.
|1 2 3|
|2 3 4|
|−1 0 −3|
i sprawdzić czy jest niezerowy.

Ewentualnie możesz z definicji udowodnić, że nie istnieją takie stałe d
1, d
2, d
3, że
d
1a + d
2b + d
3c = 0
2 paź 22:40
Krzysiek: zależy o jakie działanie masz na myśli pisząc; " * "
jeżeli o mnożenie wektorowe:
a x b =0 to z tego wynika, że są równoległe
jeżeli mnożenie skalarne:
a◯b =0 ⇒a⊥b
akurat do tych zadań musisz znać oba te działania
2 paź 22:41
Sławek: czyli jak iloczyn wektorowy = 0 to sa wspoliniowe?
bo tam na gorze napisales, ze sa prostopadle. to jakie wkoncu?
2 paź 22:43
Trivial:
iloczyn skalarny → prostopadłe
iloczyn wektorowy → równoległe.
2 paź 22:44
Sławek: aha, czyli jezeli w skalarnym wyjdzie 0 to sa prostopadle a jezeli w wektorowym wyjdzie 0 to sa
rownolegle tak?
2 paź 22:45
Trivial: Tak.
2 paź 22:46
Sławek: jasne

Czyli tu trzeba liczyc z wektorowego.

Jako, ze nie nie mialem wyznacznikow z 3
wersami ( mialem z trzema ale w pierwszym wersie byly wersory i,j,k i to wówczas umialem a tu
z 3 polaczeniami to nie umiem ) to policze metoda bardziej pracochlonna
2 paź 22:46
Sławek: no i jak robie axb to mi wychodzi 0 , wiec cos chyba robie zle.
a robie to tak:
| i j k |
|1 2 3 |
|2 3 4 | = (−i + 2j − k ) a to = 0
2 paź 22:51
Trivial:
Jakie zero? Przecież wyszedł Ci wektor niezerowy − mianowicie (−1, 2, −1).
2 paź 22:53
Sławek: ahaaa, no tak. czyli jakby mi wyszlo (0,0,0) to bylby rownolegly , tak jest?
2 paź 22:56
Trivial: tak.
2 paź 22:58
Sławek: rozumiem!

super, dziekuje. Próbuje dalej
2 paź 22:58
Sławek: b x c = (−9,2,3 ) ≠ 0
a x c = (−6,0,2 ) ≠ 0
Dobrze to wyliczyłem?
2 paź 23:07
2 paź 23:09
Sławek: wygląda na to, ze tak. fajna stronka

a jakbym chcial odrazu tym wyznacznikiem 3 wersowym to zrobic?

Jest to zbyt trudne na
wytlumaczenie dzis ?
2 paź 23:13
Trivial:
Robisz analogicznie do iloczynu wektorowego, czyli:
|a b c|
|d e f
|
|g h i
|
=
2 paź 23:17
Sławek: ahaaa

spróbuję wówczas
2 paź 23:19
Sławek: Wyszło mi (−9 , 4 , 9 ) czy dobrze?
2 paź 23:22
Trivial:
Niedobrze, bo to nie wektor tylko liczba. Trzeba zsumować jak normalne liczby: −9+4+9 = 4.
2 paź 23:23
Trivial:
No to teraz zadanie 2 i 3 powinno być zrobione migiem (tak naprawdę prawie wszystko już
policzone)
2 paź 23:25
Sławek: ok, tylko chwile bo sie pogubilem. to co przed chwila policzylem tym wyznacznikiem to przeciez
nie byl skalarny, tylko wektorowy. a liczba wychodzi tylko przy skalarnym przeciez, czyz nie?
2 paź 23:27
Trivial:
Jeżeli w wyznaczniku masz same liczby, to wynikiem będzie liczba.
Jeżeli zapakujesz do pierwszego wiersza wersory jednostkowe i,j,k to otrzymasz wektor. To tylko
taki wygodny zapis, dzięki czemu możemy policzyć iloczyn wektorowy przy pomocy wyznacznika.
2 paź 23:30
Sławek: kumam, wszystko kumam co mi tlumaczysz co mnie bardzo cieszy i za co bardzo Ci dziekuje.
Dziwi mnie to, ze tego nie mialem w liceum i musze takie podstawy teraz na studiach sobie
wpajać.
a to narazie pierwszy temat z fizyki ( bo dzialania na wektorach mam na fizyce ). Niewiem czy
dam dalej rade jak co chwile bede dowiadywal sie o czyms co powinienem miec w liceum a czego
nie mialem...
2 paź 23:35
Trivial:
To niech Cię nie dziwi, bo w programie liceum tego po prostu nie ma.

Wektory w fizyce używane są cały czas, więc wypada je znać − ja też miałem rozpoczęcie zajęć od
wektorów, iloczynów wektorowych, skalarnych i innych takich... A na następnych zajęciach −
kolos! Nie zaliczony, bo troszkę się spóźniłem na zajęcia...
2 paź 23:40
Sławek: ehh. czyli miedzy liceum a studiami powinienem sobie jeszcze zrobic coś ekstra uzupelniajacego,
wychodzi na to

Czyli podsumowując to co dzis sie nauczylismy.
Mamy iloczyn skalarny i wektorowy.
Jezeli w iloczynie skalarnym a ◯ b = 0 to wektory te są wzejemnie prostopadłe a jezeli w
iloczynie wektorowym (który liczymy z wyznacznika ) a x b = 0 to wektory te są równoległe.
Iloczyny wektorowe mozemy liczyc z wykorzystaniem wersorów jednostkowych np. ijk. i wtedy wynik
wychodzi dla przykładu (−5i + 3j + 2k) co daje nam wektor o współrzędnych ( −5,3,2 )
Można tez takze je liczyc liczbowo, bez wykorzystania wersorów. Wówczas wyjdzie nam liczba. Dla
przykładu, wyjdzie (−9 + 4 + 9 )
Dobrze zrozumialem dzisiejsza lekcje?
2 paź 23:46
Sławek: hmm?
2 paź 23:54
Trivial: Tak.
2 paź 23:55
Sławek: A jutro bedziemy myslec nad reszta. Chyba, ze chcesz mi po krótce wyjasnic jak sie bawi z tym
równoległobokiem.

A jesli nie, no to dobranoc i dziekuje, dziekuje, dziekuje
2 paź 23:58
Trivial:
Zadanie 2 i 3 opierają się na własnościach wektorowych.
2) wynik = |axb| = |(−1, 2, −1)| = ...
3) wynik = |(axb)oc| = |{ten sam wyznacznik, który był policzony}| = |4| = 4.
Można te własności łatwo wyprowadzić i na pewno jeszcze o nich usłyszysz.
2 paź 23:59
Sławek: czyli w 2) musze policzyc dlugosc axb , tak?
3 paź 00:00
Trivial: tak.
3 paź 00:01
Sławek: i to na tyle? To w takim razie z jakiego teoretycznie wzoru na pole równoległoboku bedziemy
korzystac?

A moze przed spaniem chcialoby Ci sie mi te konkretne własności wektorowe
wypisac?
3 paź 00:04
Trivial: Wypisałem.

Te zadanka nie były wcale trudne.
3 paź 00:05
Sławek: Bo ja to bym zrobił tak. Wyliczył długość |axb| oraz długość |a| i długość |b| ..
Z tego policzyłbym kąt sin<(a,b) i wtedy skorzystał ze wzoru P = absinα
3 paź 00:06
Trivial: Tak właśnie trzeba zrobić. Trochę trudniej wyprowadzić wzór do 3. ale to już może jutro, bo idę
spać.
3 paź 00:08
Sławek: ja tez juz lecę .

Jutro jak bedze mial chwile i zobacze, ze jestes to odswieze post i
wylicze przykład nr. 2. a potem jak bedziesz mial chec mi pomoc to powalczymy z przykladem nr.
3

Dobranoc i jeszcze raz dzieki
3 paź 00:11
Trivial: Dobranoc.
3 paź 00:12
Trivial:
Widzę, że już trochę spałem na koniec. Chodziło mi o to, że długość iloczynu wektorowego to:
|axb| = |a|*|b|*sin(α), gdzie α − kąt między wektorami a,b.
Ale można iloczyn wektorowy policzyć wyznacznikiem i z tego co wyjdzie wyliczyć długość → masz
gotowe rozwiązanie.
3 paź 09:18
Sławek: Odświeżając wczorajszą lekcję, kieruję post do Trivala

A więc tak.

|a| =
√14
|b| =
√29
|axb| =
√6
| | |axb| | |
sin∠(a,b) = |
| |
| | |a|x|b| | |
| | √2436 | |
sin∠(a,b) = |
| ≈ 0,121 |
| | 406 | |
P = a*b*sin∠(a,b) =
√6*
√29*0,121 ≈ 1,6j
2
Czy dobrze?
3 paź 20:10
Sławek: Hmm?
3 paź 20:16
Sławek: trivial jestes moze?
3 paź 20:21
Sławek: a moze ktos inny to ogarnia i chcialby to sprawdzic?
3 paź 20:29
3 paź 20:41
Trivial: Nie dobrze. Poprawna odpowiedź to P =
√6. Zastanów się po co w ogóle liczyłeś tego sinusa,
|a|, |b|, bo ja nie wiem.
3 paź 20:42
Sławek: | | |axb| | |
aha no faktycznie, bo wtedy by było |a|*|b| * |
| a wtedy to nam sie skróci i |
| | |a|*|b| | |
zostanie samo |axb|...

Ale teoretycznie tamto tez mi powinno wyjsc
3 paź 20:45
Sławek: teoretycznie zrobilem to samo tylko na około..
3 paź 20:45
Sławek: a wynik inny, dlaczego?
3 paź 20:46
Trivial: Źle podstawione |a|
3 paź 20:48
Sławek: ale w ktorym miejscu zle podstawione?
3 paź 20:53
Trivial: na końcu.
3 paź 20:56
Sławek: Super.

A jak zrobic pkt. 3?

Jakis pomysł masz?
3 paź 21:19
michał: na jakich studiach jesteś Sławek jeśli mogę spytać?
3 paź 21:27
3 paź 21:36
Trivial: Aha − wykorzystałem to, iloczyn wektorowy bxc daje wektor prostopadły do podstawy,
dzięki czemu α to kąt między wektorem bxc oraz a
3 paź 21:38
Sławek: dopiero zaczynam studia

Jeszcze matmy nie mialem nawet
3 paź 21:43
Sławek: tyle, ze trivial popatrz. Jak policze bxc to wyjda mi wspolrzedne. a jak te wspolrzedne pomnoze
skalarne z a to otrzymam liczbe. a jak z niej wyciagnac dlugosc?
3 paź 21:46
Trivial: kreski tym razem oznaczają wartość bezwzględną.
3 paź 21:49
Trivial: Tak naprawdę to dla uproszczenia możesz traktować liczbę jako wektor jednowymiarowy. Np. liczbę
8 możemy potraktować jako wektor (8). Jego długość to
√82 = |8| = 8. Prosta sprawa.
3 paź 21:51
Sławek: rozumiem juz teraz wszystko

Dziekuje
3 paź 21:57
Sławek: rozumiem juz teraz wszystko

Dziekuje
3 paź 21:57