f trygonometryczne
jujo:

Jak obliczyć miare kata między punktami A = 1,4 B=5,8
dzieki
8 maj 08:27
Coma13: Nie masz wszystkich danych... punkt się oznacza przez dwie współrzędne np C=(x,y)
jak znajdziesz w zbiorze zadań resztę danych to policzysz...
>> wyznacz prostą przechodzącą przez punkty A i B... (układem równań)
wzór ogólny wygląda tak: y=ax+b
tangens kąta który chcesz policzyć (załóżmy α) jest dany w ten sposób... tgα=a
mając "a" możesz odczytać kąt z tablic
8 maj 09:54
jujo: Mam. Wybacz ale spieszylo mi się i nie napisałem dokładnie co moglo zmylic
A (x=1,y=4)
B=(x=5,y=8)
8 maj 10:48