lokaty procenty kredyty
tytus: Jeżeli inflacja roczna równa jest t%, to wartośc 1zł po roku jest równa zł
Kwotę 10 000zł ulokowano w banku z półroczną kapitalizacja odsetek, przy oprocentowaniu w skali
roku 4%. Oblicz wartośc realną kapitału:
a) po roku, jeżeli inflacja w tym roku była równa 3,5%
b) po dwóch latach, jeżeli inflacja w drugim roku była równa 3%, a bank nie zmienił stopy
oprocentowania.
Wynik podaj z dokładnością do 1 gr.
2 paź 19:44
tytus: *to wartosc 1zł po roku jest równa 1/1+t/100 zł
2 paź 19:45
pigor: | | 1 | | 1 | |
1) 1zł= |
| = |
| = 0,99 zł=99 gr po inflacji 1% ; . ... |
| | 101% | | 1,01 | |
2 paź 19:48
pigor: ... zad. 2 widzę np. tak :
a) 10 000(1+2%)
2= 10 000(1,02)
2= 10 000* 1,0404= 10 404 zł , więc
| | 10 404 | | 10 404 | |
w wyniku 3,5% inflacji : |
| = |
| = 10 052,17 zł co do 1 gr , |
| | 103,5% | | 1,035 | |
b)
| | 10 052,17 | | 10 052,17 | |
|
| = |
| = 9759,39 zł z dokł.co do grosza . ...  |
| | 103% | | 1,03 | |
2 paź 20:12
Kama: czemu p=2% a nie 4%?
12 lis 17:40