matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
monotoniczność ciągu
ana:
3
n
−3
zbadaj monotonicznosc cuiagu o wzorze ogólnym a
n
=
n
−3
2 paź 19:05
rolnik :):
3n−3
a
n
=
? bo jak tak to liczysz tak
n−3
3n−3
3(n−1)−3
a
n
−a
n−1
=
−
dalej sama
n−3
n−1−3
2 paź 19:54
rolnik :):
−6
mi wyszło
(n−3)(n−4)
dla każdego n naturalnego otrzymane wyrażenie jest ujemne czyli a
n
− a
n−1
<0 oznacza to na podstawie definicji że ciąg jest malejący
https://matematykaszkolna.pl/strona/3418.html
2 paź 20:02