Witam. Chciałbym się dowiedzieć, czy zrobiłem dobrze zadanie z prawdopodobieństw
darek: Witam. Chciałbym się dowiedzieć, czy zrobiłem dobrze zadanie z prawdopodobieństwa.
Treść brzmi:
Wiadomo, że P(A∩B)=16, P(A')=23 i P(A∪B)=512. Oblicz P(B').
Obliczenia:
P(A)=1−P(A')
P(A)=1−23
P(A)=13
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
512=13+P(B)−16
512−13+16=P(B)
512−412+212=P(B)
−112=P(B)
P(B)=−112
P(B')=1−(−112)
P(B')=1+112
P(B')=1112
2 paź 19:04
Aga1.: Na pewno źle, bo 0 ≤P(A)≤1
2 paź 19:07
darek: Gdzie popełniłem błąd?
2 paź 19:09
Mila: U Ciebie błędna kolejność działań−
2 paź 19:11
darek: Hmm. No tak. Zapomniałem, że gdy mamy dodawanie i odejmowanie to nie ma kolejności, tylko się
leci po kolei. Dzięki.
2 paź 19:13
darek: A więc P(B')=34.
2 paź 19:16
Mila:
2 paź 19:20
Aga1.: Tak.
2 paź 19:21