Proszę o szczegółowe rozwiązanie:
LILI: Proszę o szczegółowe rozwiązanie:
a)6x=3x
b)42x+3=1
c)5x=2x+1
2 paź 18:54
ICSP: a) podziel przez 6x albo przez x3
b) nieczytelne
c) rozwiąż graficznie − chyba najprościej.
2 paź 18:55
LILI: b)42x+3=1
c)5x=2x+1
2 paź 18:58
LILI: nie rozumiem w pierwszym
2 paź 18:58
ICSP: albo dzielisz przez 6x albo przez 3x
bez różnicy przez co podzielisz bo później i tak otrzymasz proste równanie do rozwiązania. Jak
nie wiesz co dalej to napisz tutaj co Ci wyszło z podzielenia a ja dam wskazówkę co do
dalszego rozwiązania.
2 paź 18:59
ICSP: 42x+3 = 1
ale przecież 1 = 40 wiec mam :
42x+3 = 40
2x+3 = 0
policz sobie z tego x
2 paź 19:00
LILI: ja w ogóle nie wiem jak to zrobić nie było mnie w szkole na tym xD
2 paź 19:00
rolnik :): 6x=2x * 3x
6x=3x
2x * 3x=3x
2x=1 20=1 więc
2x=20 ⇔ x=0 z resztą podobnie
2 paź 19:00
LILI: podpunkt b no to coś mi się kołacze że będzie 42x *43=1 i dalej nie wiem co
2 paź 19:01
ICSP: 5
x = 2
x+1
5
x = 2 * 2
x
| | 5 | |
( |
| )x = 2 dokładam z obydwu stron log5/2 − / oznacza dzielenie |
| | 2 | |
x = log
5/2 2
2 paź 19:01
patryk: −7(2x+1)=4
8 paź 18:06