Wektor jednostowy, proszę o pomoc.
Damian: Znaleźć wektor jednostkowy n prostopadły do dwóch wektorów A(2,−1,1) i B(1,2,−1).
Pomoże ktoś?
2 paź 18:54
Damian: prosiłbym o odpowiedź czy ktoś zdoła mi pomóc
2 paź 18:56
Damian:
2 paź 19:01
Damian: mogę tylko otrzymać odpowiedź czy ktoś mi z tym pomoże?
2 paź 19:09
Damian: czy ktoś sobie z tym zadaniem poradzi, może być jakaś mała podpowiedź nie musi być
rozwiązania...
2 paź 19:11
Damian: ...
2 paź 19:16
Damian: halo? Ludzie proszę..
2 paź 19:20
Damian: ...
2 paź 19:25
Damian: dostanę jakoś podpowiedź do tego zadania?
2 paź 19:27
pigor: ... ,
Znaleźć wektor jednostkowy n prostopadły do wektorów
a= (2,−1,1) i b=(1,2,−1). . ]]
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
otóż, wyznacz sobie iloczyn wektorowy
ax
b , czyli wektor prostopadły do danych :
(2,−1,1) x (1,2,−1)=
(−1,3,5) i jego długość |
ax
b|=
√1+9+25=
√35 i już masz
| | 1 | |
te 2 wektory jednostkowe n=± |
| (−1,3,5) , bo przeciwnie skierowane i kolinearne |
| | √35 | |
| | 1 | | 1 | |
w postaci : n= |
| (−1,3,5) lub n= |
| (1,−3,−5) .... |
| | √35 | | √35 | |
2 paź 19:33
Damian: Widzę, że udzielana jest pomoc innym osobom. Czy ktoś na tym forum potrafiłby rozwiązać to
zadanie?
2 paź 19:34
Damian: aa już trochę rozumiem, dziękuję bardzo.
A czy udzielisz mi pomocy w takim zadaniu:
wykazać, że wektor A jest prostopadły do wektora B, jeśli |A+B|=|A−B|.
2 paź 19:36
Damian: czy to muszę obustronnie do kwadratu podnieść?
2 paź 19:38
Damian: bo niby warunek jest wtedy spełniony ale nie wiem czy to jest poprawnie..
2 paź 19:39
pigor: ... tak , obie strony dodatnie, więc możesz je podnieść do kwadratu i wyjdzie
AB=0 , czyli iloczyn skalarny =0 , a to jest warunek prostopadłości dwóch wektorów . ...
2 paź 19:45
Damian: no to dobrze myślałem

dzięki za pomoc w tych zadaniach

Mam kolejne:
Siła F=−3i+j+5k działa na punkt r
1(7,3,1). Oblicz:
a)moment siły względem początku układu współrzędnych;
b)moment siły względem punktu r
2(0,10,0)
2 paź 19:49