matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia.
fdgdf:
W(x) = 5x
4
+ 24x
3
+24x − 5
2 paź 18:52
ICSP:
5x
4
− 5 + 24x
3
+ 24x = (5x
2
− 5)(x
2
+1) + 24x(x
2
+1) = (5x
2
+ 24x − 5)(x
2
+1) dalej już sobie poradzisz.
2 paź 18:54
fdgdf:
dzięki wielkie
2 paź 19:03