Rozwiąż równanie:
Alyss:
a) x+(1+x)√5=1
b) (x−3)(x+4)−2(3x−2)=(x−4)2
c) 5(x−1)2−2(x+3)2=3(x+2)2−7(6x−1)
2 paź 18:36
Mati: należy wszystko przemnożyć, zostawić liczby z niewiadomą po jednej stronie, wiadome po drugiej
a następnie wyciągnąć po lewej stronie x przed nawias. Kolejną czynnością będzie obustronne
podzielenie przez to co w nawiasie

w przykładzie a) proponuję potem wyciągnąć nierówność z
mianownika
2 paź 18:39
Mati: w przykładzie b) po przemnożeniu i przeniesieniu wszystkiego na lewą stronę otrzymasz równanie
kwadratowe w postaci ax2 + bx = 0 wyciągasz x przed nawias i wyznaczasz x bez większego
problemu
2 paź 18:43