Dane są liczby x = 2+√3 i y = 2− √3. Ilorazem x/y tych liczb jest:
ona2: Dane są liczby x = 2+√3 i y = 2− √3. Ilorazem x/y tych liczb jest:
a) liczba wymierna
b) liczba niewymierna
c)1
d)−2 +√3
Prosze o dokładne rozpisanie rozwiązania
2 paź 18:20
Mati: może spróbujesz sama, wystarczy podstawić podane x i y do postaci ilorazu xy po czym
wyciągnąć niewymierność z mianownika, mnożąc licznik i mianownik przez 2+√3 (tak aby w
mianowniku można było użyć wzoru skróconego mnożenia, jeśli wszystko dobrze policzysz w
mianowniku wyjdzie równiutko 1 a w liczniku liczba niewymierna, co będzie stanowić rozwiązanie
2 paź 18:25
Dominika: może spróbujesz sama? Zapisz w postaci ułamka, usuń niewymierność z mianownika, mnożąc przez
to, co masz w mianowniku, tylko ze zmienionym znakiem. Pisz, sprawdzę
2 paź 18:26
rolnik :): | x | | 2+√3 | | 2+√3 | | 2+√3 | | (2+√3)(2+√3) | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| y | | 2−√3 | | 2−√3 | | 2+√3 | | 2−3 | |
mianownik obliczyłem ze wzoru skróconego mnożenia mam nadzieje że wiesz o co chodzi

)
= dalej sama spróbuj podpowiem tylko że jest to liczba niewymierna ( zapisz swój wynik jaki ci
wyjdzie)
2 paź 18:26
Dominika: W mianowniku jest 4−3
2 paź 18:27
olaa: | | 2+√3 | |
2+√32−p{3= |
| pomnożyć przez 2+√32+√3 równa się |
| | 2−√3 | |
czyli odp b.
2 paź 18:31
Dominika: W mianowniku jest 1!
2 paź 18:33
liu: 7+4v3
20 sty 13:40