Rozwiąż układ równań
Kasia: Rozwiąż układ równań
| ⎧ | x2−4y+7=0 | |
| ⎨ | y2+6z+14=0 |
|
| ⎩ | z2+2x−7=0 | |
Proszę o pomysł jak się do tego zabrać
2 paź 18:15
Kasia: ktoś ma jakiś pomysł? proszę...
2 paź 18:23
rolnik :): wylicz z ostatniego równania x a później podstaw go do pierwszego równania i rozwiąż dwa
pierwsze równania powinno wyjść bez problemu
2 paź 18:29
totomix: z trzeciego : x = u{7−z2} / {2}
2 paź 18:34
Kasia: tak rozwiązałam, ale myślałam, że jest jakiś haczyk i da się prościej

ale dzięki
2 paź 18:34
rolnik :): to chyba tylko @Pigor może umieć prościej
2 paź 18:41
;/: o jaaa
2 paź 18:43
pigor: ... ...

nie wróżę nic dobrego w metodzie podanej wyżej , ale wywołany
do tablicy , proszę , widzę to tak : dodając stronami wszystkie 3 równania mam :
x
2+2x+ y
2−4y+ z
2+6z+ 14= 0 ⇔ x
2+2x+1 + y
2−4y+4 +z
2+6z+9= 0 ⇔
(x+1)
2+(y−2)
2+(z+3)
2=0 ⇔ x+1=0 ∧ y−2=0 ∧ z+3=0 ⇔
(z,y,z)=(−1,2,−3) i tyle .
2 paź 19:08