W urnie znajduje się 2 razy więcej kul białych niż czarnych. z Urny losowo wybrano dwie kule.
Wiedząc, że prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul czarnych jest równe 1/12, oblicz, ile kul
znajdowało się w urnie.
rozwiązywałam to za pomocą drzewka stechiometrycznego
2x− białe kule
x− kule czarne
2x+x=3x− wszystkie
z tego wynika że powinno być
x/3x*x−1/3x−1=1/12 ale nie wychodzi
pomocy
| 3n*(3n−1) | |||||||||
IΩI= | = | |||||||||
| 2 |
| n*(n−1) | |||||||||
IAI= | = | |||||||||
| 2 |
| IAI | n−1 | 1 | ||||
P(A)= | = | = | ||||
| IΩI | 3(3n−1) | 12 |