Rozwiąż nierówność f(x)≥0 dla wyznaczonej wartości m.
Emilia: Dla jakiej wartości parametru m liczba a jest miejscem zerowym ? Rozwiąż nierówność f(x)≥0 dla
wyznaczonej wartości m.
f(x)=(2−3m)x3−2x2+x−2 , a=−1
Wyszło mi już m= 7/3 , ale co dalej?
2 paź 17:44
Emilia: Prosze chociaż o jakąś wskazówkę : )
2 paź 17:46
Ajtek:
Teraz w miejsce m podstaw obliczoną wartość i rozwiąż nierówność:
(2−3m)x3−2x2+x−2≥0
2 paź 17:47
Emilia: już wiem , dzięki : > pośpieszyłam sie troche z dodaniem tego zadania. prościzna
2 paź 17:49
Emilia: choooociaż , wychodzi −5x3−2x2+x−2≥0 , jak to rozłożyć ?
2 paź 17:50
Ajtek:
−1 jest pierwiastkiem.
2 paź 17:53
Emilia: i co w związku z tym że −1 jest pierwiastkiem?
2 paź 17:55
Ajtek:
Dziel ten wielomian przez (x+1)
2 paź 17:57
Emilia: no tak, dzięki
2 paź 17:57