Jak wykazać, że funkcja jest nieparzysta?
kuruu: Funkcja f określona jest wzorem: f(x) = 2x / x2 + 1
a) Wykazać, że f jest nieparzysta.
b) Wykazać, że zbiór wartości funkcji f zawiera się w zbiorze < −1. 1>
2 paź 17:14
ZKS:
Funkcja jest nieparzysta kiedy zachodzi warunek:
f(−x) = −f(x)
2 paź 17:25
kuruu: Ale jak zacząć rozwiązywać takie zadanie?
2 paź 17:27
ZKS:
Wstaw w miejsce x argument (−x) i sprawdź czy zachodzi równość f(−x) = −f(x).
2 paź 17:34
kuruu: Czyli mam sprawdzić −2x/ −x2 − 1 = − (2x/ x2 +1) ? Dobrze to w ogóle zapisałam?
2 paź 18:01
Aga1.: D
f=R
I co widzisz?
2 paź 18:08
kuruu: Że jest nieparzysta funkcja?
2 paź 18:29