Rozwiąż równanie wielomianowe
pawcio: Mam takie zad.:
2x
3+3x
2+3x+1=0
trzeba rozwiązać to równanie; siedzę nad tym 2 dzień i ni jak mi nie wychodzi

proszę o pomoc
2 paź 16:30
Patronus: | | 1 | |
jednym z pierwiastków jest (− |
| ) |
| | 2 | |
Może to pomoże
2 paź 16:40
pigor: ... , a wtedy łatwo rozkładasz lewą stronę na czynniki np. tak :
2x3+x2 +2x2+x +2x+1= 0 ⇔ x
2(2x+1) +x(2x+1) +1(2x+1)= 0 ⇔
⇔ (2x+1) (x
2+x+1)= 0 ⇔ 2x+1=0 ⇔
x= −12 − jedyny pierwiastek rzeczywisty
danego równania , bo trójmian x
2+x+1 >0, dla ∀x∊R, gdyż jego Δ= −3 i a=1>0 . ...
2 paź 16:56
pawcio:
a pierwiastki to nie są tylko l. całkowite?
2 paź 16:58
pawcio:
dzięki wielkie teraz kumam
2 paź 17:01