pomocy
kris: Witam kto pomoże sprostać logarytmom ?
log
1/2x = −1
log
1/2x = −2
log
1/3x = −1/2
log
ax= 0 x=1

log
x3= 1/2 x= 1/2
2 paź 16:00
konrad:
z definicji logarytmu: logab=c ⇔ ac=b
przedostatnie: ok
ostatnie: źle
2 paź 16:07
konrad: a dobra, rozumiem, Ty znasz definicję tylko masz pewnie problem jak np zrobić (1/2)−2 ?
2 paź 16:08
magda: nie wiem czy dobrze pamietam ale musisz w pierwszym przykladzie 1/2 podniesc do potegi −1 w
wtedy wyjdzie Ci x
czyli w pierwszym bedzie 2.
w drugim przykladzie 4.
w trzecim
√3
w czwartym przykladzi i piatym to twoje rozwiazania
2 paź 16:09
2 paź 16:09
kris: tak moje ale nie wiem czy dobrze juz wczesniej napisał ktos ze 5 źle
2 paź 16:25
Piotr:
4 dobrze, 5 źle
zalozenia do wszystkich x>0
| | 1 | |
logx3= |
| ⇔ x1/2=3 / ()2 x = 9 |
| | 2 | |
2 paź 16:36