Rozwiąż nierówność f (x) ≥0 dla wyznaczonej wartości m.
Gosia: Dla jakiej wartości parametru m liczba a jest miejscem zerowym funkcji f? Rozwiąż nierówność f
(x)≥0 dla wyznaczonej wartości m.
a) f(x)=x3 − x2 +mx+4 , a=1
b) f(x)= x3+(m2−4)x2−7x−6 , a=3
Prosze o pomoc. W pierwszym wyszło mi m=−4. W drugim m=2 lub m=−2. Co należy dalej zrobić? Jak
rozłożyć te wielomiany?
2 paź 15:44
Gosia: Baardzo prosze chociaż o jakiej wskazówki
2 paź 15:50
danoel: a)
m=−4
x
3−x
2−4x+4 jest wieksze bądż równe 0
x
2(x−1)−4(x−1) jest wieksze bądż równe 0
(x
2−4)(x−1) jest wieksze bądż równe 0
(x+2)(x−2)(x+1) jest wieksze bądż równe 0
teraz z pierszego wychodzi miejsce zerowe x=2 i x=−2 a z drugiego nawiasu x=1
a w zasadzie wszystko jest tu
https://matematykaszkolna.pl/strona/142.html
2 paź 16:00
danoel: w tym linku masz opisane co dalej
2 paź 16:01
Gosia: Wielkie dzięki !

doznałam olśnienia , ale jestem głupia
2 paź 16:03
danoel: dla podpunku a powinno wyjść
x należy <−2;1> suma <2; plus nieskończoności)
2 paź 16:06
Gosia: tak też mi wyszło : >
2 paź 16:11
Gosia: ale w b wychodzi x3 − 7x−6 ≥0 . Jak to rozłożyć?
2 paź 16:14
danoel: (x+1)(x2−x−6)≥0
2 paź 16:21