Wyznacz zbiory A i B
Mada: Wyznacz zbiory A i B, jeżeli A={x∊R:∀a∊R, a2+xa+1>0} i B={x∊R:∀b∊R, xB2+b+1≥0} Ktoś powie
jak to zrobić?
2 paź 15:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
x
B2+b+1≥0 ..... co to jest
2 paź 15:27
Mada: xb2+b+1≥0 Sorry, z dużej litery mi się przez przypadek napisało.
2 paź 15:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
a
2 + xa+1 > 0
1
o
a=0
1>0 czyli x∊R
2
o
a>0
| | 1+a2 | | 1 | |
x > − |
| .... x > − |
| − a |
| | a | | a | |
| | 1 | |
lima−>∞ − |
| − a = −∞ czyli x∊∅ |
| | a | |
3
o zbyteczny
A = ∅
chyba,że tam jest inna kolejność w definiowaniu zbioru A niż, że x∊R taki że dla każdego a ma
być spełniona ta nierówność
2 paź 15:37
Mada: No za wiele mi to nie pomogło

Ja liczyłam deltę z tego i wychodziło mi, że Δ=(x−2)(x+2) i w tedy Δ>0 dla x≠2 lub x≠−2
lub Δ=0 dla x=2 lub x=−2
No ale dalej już nie wiedziałam co
2 paź 19:23