Podstawą ostrosłupa jest prostokąt, ktorego boki maja dlugosc 6 cm i 2 cm.
Magda: Podstawą ostrosłupa jest prostokąt, ktorego boki maja dlugosc 6 cm i 2 cm. Krawędz boczna
ostrosłupa jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 30 stopni, a punkt przeciecia
przekatnych podstawy jest spodkiem wysokosci. Oblicz:
a) objetosc ostrosłupa
b)sinus kata nachylenia kazdej ze scian bocznych do plaszczyzny podstawy ostrosłupa
c) pole przekroju zawierajacego srodki dwoch sasiednich krawedzi podstawy oraz wierzcholek
ostrosłupa
2 paź 15:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
α = 30
o
x = .... ile

h = .... ile

V = .... ile

m = ... ile

skoro m = ... oraz znasz podstawę trójkątów (ściany boczne) to jakiej są one wysokości

w takim razie możesz obliczyć pod jakim kątem są nachylone

ostatnie −−− to juz nowy rysunek trzeba zrobić
2 paź 15:25