Równania
Kasia: a) (x−3)(2x+2)=(x−3)(x
2−6)
b) x
2(2x−3)(x+2)=x
3−2x
2
Mam problem z tymi dwoma przykładami proszę o pomoc

Od czego zacząć? Od wymnożenia nawiasów?
2 paź 15:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1 ... na jedną stronę:
(x−3)(2x+2)−(x−3)(x2−6)=0
krok 2 ... wyłączyć część wspólną
(x−3){(2x+2) − (x2−6)} = 0
krok 3 ... zajmujesz się drugim nawiasem
(x−3)(−x2 + 2x + 8) = 0
krok 4 ... dalej się zajmujesz drugim nawiasem ... Δ, x1, x2
analogicznie drugi przyklad z tym, że jest krok 0 −−−− x3 − 2x2 = x2(x−2)
2 paź 15:14
Kasia: To pierwsze już rozumiem, dziękuję bardzo

Ale w tym drugim nie do końca rozumiem, to po prawej stronie x
2(x−2) to jest to co było po
prawej stronie x
3−2x
2 a skąd to po lewej x
3−2x
2 nie widzę tego przekształcenia
2 paź 15:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 0 odnosi się TYLKO do prawej strony równania (wyłącz x2 przed nawias) ... a wtedy
sytuacja jest identyczna do wcześniejszej
2 paź 15:26
Kasia: Ok czyli tak:
x
2(2x−3)(x+2)=x
2(x−2)
x
2(2x−3)(x+2)−x
2(x−2)=0
ale teraz mam x+2 i x−2 a to nie to samo, nie rozumiem
2 paź 15:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale masz
x2
2 paź 15:37
Kasia: ale co ono daje, nie mogę tego zauważyć
2 paź 15:43
Kasia: W odp. jest x=√2 x=−√2 x=0
2 paź 16:32
Kasia: Jak do tego dojść?
2 paź 16:32
Kasia: x2[(2x−3)(x+2)−(x+2)]=0
teraz dobrze?
2 paź 16:43
Kasia: Przepraszam pomyliłam się:
x2[(2x−3)(x+2)−(x−2)]=0
2 paź 16:44