.
asdf:

miary kątów:
jest to kąt
α + 90o?
2 paź 12:55
asdf:
jak z tego obliczyć sin(90
o + α)

Proszę o naprowadzenie, a nie gotowca
2 paź 13:00
MQ: Nie.
Położenie czerwonego patyczka, to α−90o
Natomiast wartość kąta zaznaczonego czerwonym wycinkiem, to α
2 paź 13:02
MQ: Ad. 13.00: nie bardzo rozumiem, o co ci chodzi?
2 paź 13:03
Aga1.:

270
0+α
2 paź 13:04
asdf: ten patyk to strzałka, bo chodzi mi o to, czy jeżeli kąt α ∊ I ćwiartki, to sin(90o + α) ∊ II
, czy IV ćwiartki. Jeżeli jest + to zgodnie ze wskazówkami zegara, a jak minus to odwrotnie?
2 paź 13:05
asdf: aha, czyli jak jest + to odwrotnie ze wskazówkami, jak minus to ze wskazówkami tak?
2 paź 13:05
MQ: Jak Aga1 ci narysowała + odwrotnie do wskazówek zegara
2 paź 13:06
Aga1.:

P=(x,y)
P
'=(−y,x)
Kąt AOP
'=α+90
0
2 paź 13:09
asdf: α = x
| | −x | |
sin(90 + x) = |
| = − cosx |
| | r | |
tak?
Sorki, że tak pytam, ale nie chcę mieć później zaległośći bo czegoś nie zrozumiałem
2 paź 13:13
Aga1.: Ok.
Ale nie warto za każdym razem wyprowadzać wzoru, tylko nauczyć się wierszyka i jeszcze jednej
zasady.
2 paź 13:22
asdf: sin(90 + x) = −cosx −−−−−− zmiana na cos, nie parzysta wielokrotność kąta prostego
sin(90 + x) należy do II ćwiartki, czyli dla cos ∊ (90o; 180o) znak jest ujemny
dobrze rozumiem?
2 paź 13:23
asdf: Wierszyk znam już na pamięć

Pierwsza ćwiartka to plusy, druga ćwiartka to tylko sin jest na
+, trzecia ćwiartka to tylko tg i ctg, a w ostatniej tylko cos
Jaka to zasada?
2 paź 13:24
asdf: sin(90 + x) = −cosx
cos(90 + x) = sinx
tg(90 + x) = ctgx
ctg(90 + x) = tgx
Dobrze?
2 paź 13:34
asdf: poprawiam:
cos(90 + x) = −sinx
2 paź 13:39
Aga1.: | | π | |
Dodatkowo, jeśli jest nieparzysta wielokrotność |
| =900 to funkcja przechodzi w kofunkcję |
| | 2 | |
sin→cos, a przy parzystej wielokrotności bez zmian
sin→sin
cos→cos itd
np.
sin225
0=sin(2*90
0+45
0)=−sin45
0 (minus bo trzecia ćwiartka)
sin300
0=sin(3*90
0+30
0)=−cos30
0 (bo w czwartej ćwiartce sin jest ujemny)
2 paź 15:34
asdf:

zawsze sa takie katy
2 paź 15:41
Aga1.: Trochę trzeba zmienić.
Końcowe ramię kąta a leży w I ćwiartce gdy a∊(00,900),
w II (900, 1800) tzn. więcej niż 900 i mniej niż 1800
i popraw dalej
2 paź 15:45
asdf:

α = x
przesunięcie o:
sin(90 + x)
Wiem, już literówki znalazłem
2 paź 15:50
asdf: To będzie coś takiego?
2 paź 15:57