Stozek
Julka: Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu na płaszczyznę jest półkolem. Oblicz miarę kąta
rozwarcia stożka
2 paź 12:22
MQ: Niech tworząca będzie równa a.
Skoro rozwinięcie jest półkolem, to łuk ma dł. π*a, czyli obwód podstawy ma dł. π*a.
Z tego wynika, że średnica podstawy ma dł. a.
Wynika z tego, że przekrój stożka to trójkąt równoramienny o wszystkich kątach równych 60o
2 paź 12:33
MQ: Sorry, oczywiście chodziło mi o trójkąt równoboczny.
2 paź 12:34
pigor: ... niech
r,l − promień i tworząca stożka odpowiednio , to z warunków zadania :
| | 2 | |
Pbs = 12Pk ⇒ π r l = 12π l2 /* |
| ⇒ 2r = l, a to oznacza, że |
| | π l | |
przekrój osiowy stożka jest trójkątem
równobocznym , więc miara kąta rozwarcia stożka
(tego przy jego wierzchołku przekroju osiowego) jest równa
60o . ...
2 paź 13:25