prosze o pomoc
Patrycja: Katy miedzy bokiem trojkata ostrokatnego a wysokosciami opuszczonymi z nalezacych do tego boku
wierzcholkow maja miary 20o i 40o. Katy tego trojkata maja miary:
A) 80, 30 i 70 stopni
b)80, 40,60 stopni
c) 50,50,80 stopni
d) 70, 60, 50 stopni
2 paź 11:57
pigor: ... , z warunków zadania i powstałych dwóch powstałych trójkątów prostokątnych
(suma ich kątów ostrych = 90
o) w danym trójkącie ostrokątnym (narysuj sobie treść zadania)
masz 20
o+ 30
o=
50o i 40
o+ 30
o=
0o ⇒ 180
o−(50
o+70
o)=
60o,
więc odp.
d) . ...
2 paź 12:14
Patrycja: Dziekuje bardzo
2 paź 12:18
MQ:

Trójkąt czerwony i niebieski są prostokątne.
Niech kąt czerwony pojedynczy to 20
o, wtedy czerwony podwójny to 90
o−20
o=70
o
Na tej samej zasadzie podwójny niebieski równa się 60
o
Czyli masz kąty 70
o, 60
o i dopełnienie do 180
o −− 50
o
2 paź 12:21
Julka: Dziekuuje
2 paź 12:24
Julka: Tez mi sie przydalo
2 paź 12:24