ciąg geometryczny
ala25: Jak obliczyć to zadanie:
suma a1+a2+a3=17. Należy obliczyć sumę a4+a5+a6 jeśli w ciągu geometrycznym q=2.
Proszę o pomoc
2 paź 11:45
Ajtek:
Zauważ, że:
a4=a1q3
a5=a2q3
a6=a3q3
zatem możemy zapisać to w ten sposób:
a4+a5+a6=a1q3+a2q3+a3q3=q3(a1+a2+a3)=...
Coś takiego wymyśłiłem.
2 paź 11:55
ala25: ojj i co dalej mam z tym zrobić

?
2 paź 16:15
Piotr:
podstawic

q
3=2
3=8 a a
1+a
2+a
3=17 wiec ?
2 paź 16:27
ala25: nie wiem jak mam wyliczyć wartosci dla a1,a2, a3
2 paź 16:41
Piotr:
a rozumiesz zadanie ? chyba nie.
masz podana sume a1+a2+a3=17 oraz ze q=2 i masz obliczyc sume a4+a5+a6.
nigdzie nie jest napisane, ze musisz znac a1 itd.
2 paź 16:44
Ajtek:
Nie musisz wyliczać, znasz ich sumę. Podstaw zatem do równania i tyle.
Cześć
Piotr 
.
2 paź 16:44
ala25: aha, dzieki
2 paź 16:46
Piotr:
Cześć
Ajtek 
a wymysliles ładnie

ja spadam za chwile
2 paź 16:47
ala25: do Piotra, no właśnie z nie łapię tego zadania − czarna magia i tyle
2 paź 16:50
Ajtek:
A masz inny pomysł
2 paź 16:50
Piotr:
8*17 = 136
koniec zadania
2 paź 16:52