Mam o to taki przykład i niewiem jak z niego wyjsc.
Slawek: Witam!
Mam taki oto przykład:
| 2*13t − 30 | |
| = 0 |
| 2√13t2 − 30t + 18 | |
i on doprowadzony jest do postaci t =
1513
Moje pytanie jest proste:
Jak?! TO jest zrobione?

Proszę o pomoc z wyjaśnieniem krok po kroczku

Pozdrawiam!
2 paź 11:37
Slawek: Jest mi w stanie ktoś pomóc?
2 paź 11:46
Ajtek:
Na początek należy ustalić dziedzinę, czyli 13t
2−30t+18≥0, ponieważ liczba pod pierwiastkiem
parzystego stopnia nie może być ujemna.
Aby ułamek był =0 to licznik musi być równy 0.
2*13t−30=0
2 paź 12:07
Slawek: rozumiem.

ale to proste!

I dziękuje bardzo
2 paź 12:14
Ajtek:
2 paź 13:03
Aga1.: Tylko,że 13t2−30t+18>0, bo mianownik zerem być nie może.
2 paź 13:20
Ajtek:
O to to
Aga, rozpędziłęm się, dzięki

.
2 paź 13:22